Det kan svare seg økonomisk å skifte strømleverandør, og du kan potensielt spare mange tusenlapper i året. For å gjøre det så enkelt som mulig for deg å velge det billigste alternativet, har vi satt sammen en liste med de beste avtalene til ulike strømselskaper i Norge.
Det finnes hundrevis av strømleverandører og enda flere avtaler å velge mellom. Vi må alle ha strøm, men hvordan kan man finne frem til de beste strømavtalene? Her skal vi ta en titt på de aktuelle kandidatene i tabellen ovenfor, samt forklare nærmere om viktige avtalevilkår.
Det er viktig å merke seg at strømprisene varierer over tid. De selskapene som var de billigste for fem år siden er ikke nødvendigvis de billigste i dag. Det anbefales derfor å holde et øye med våre sammenligninger ved jevne mellomrom for å være sikker på at du ikke betaler for mye for strømmen.
Strømdeals hjelper deg finne den billigste strømavtalen helt uforpliktende
Bytt kraftleverandør og få billig strøm
Dersom det er en stund siden sist du byttet strømleverandør, kan det være en del penger å spare på å bytte avtale. Sammenlign priser og avtaler i tabellen vår for å finne frem til de kandidatene og avtalene som passer best for ditt behov.
Det finnes mange kandidater på markedet, og vi kan derfor ikke gå i detalj om dem alle her. Totalt finnes det over 450 forskjellige kraftavtaler på markedet. Fire av de mest populære og billigste kraftleverandørene i Norge er for tiden NorgesEnergi, Fjordkraft, Hafslund Strøm og Eidsiva Energi, og det er disse fire vi fokuserer på i denne artikkelen.
Hvilken type strømavtale er billigst?
I tabellen ovenfor kan du se en rekke spotprisavtaler. En spotprisavtale følger innkjøpsprisen på den nordiske strømbørsen Nord Pool. Du betaler dermed innkjøpsprisen fra strømbørsen, pluss et påslag og evt. en månedsavgift. Påslaget er nødvendig for at leverandøren ikke skal tape penger.
Strømprisen vil derfor kunne variere fra måned til måned. Dette har vært den billigste typen avtale i senere år, dersom du regner ut gjennomsnittsprisen per kalenderår. Strømmen er ofte dyrere om vinteren, samtidig som den kan være ganske lav om sommeren. Det gjør at avtalen blir billigst over tid.
Riktig valg av strømleverandør
Prisene i tabellen er beregnet for en bolig som er ca. ca. 120 kvadratmeter stor og som har et forbruk på 15000 kWh per år. Det anbefales å bruke en strømkalkulator på nett for å sjekke nøyaktig hvor mye strøm du bruker og for å få et så nøyaktig prisoverslag som mulig.
Det er også visse andre kriterier som har innvirkning på hvilken strømleverandør og kraftavtale du bør velge. Det er strømforbruket på oppvarming om vinteren som kan ha mest å si for hvilken type avtale du bør velge. Personlige preferanser og valg kan også spille inn, for eksempel om du kun ønsker billig strøm fra fornybare kilder.
De billigste strømleverandørene i Norge
Det finnes mange aktører på markedet og prisene kan variere over tid, men her skal vi ta en titt av de fire beste og billigste for øyeblikket. Det anbefales å ta en nærmere titt på de ulike alternativene, slik at du kan velge den strømleverandøren som er best for deg.
NorgesEnergi: et velkjent lavprisselskap
NorgesEnergi er en svært populær leverandør som er kjent for å tilby lave priser. Den billigste avtalen deres for øyeblikket heter Strøm til lavpris og er en spotprisavtale. Du betaler 4,69 øre/kWh og en fastpris på 27 kr per måned.
Du betaler regningene på etterskuddsvis, ettersom prisen følger markedsutviklingen. Det er viktig å merke seg at du må betale med eFaktura om du vil inngå denne avtalen. Du har 60 dager på deg å opprette eFaktura. Hvis ikke, overføres du automatisk til Strøm til innkjøpspris.
En annen populær avtale fra NorgesEnergi er Topp Ti garanti. Denne avtalen garanterer at strømprisen alltid befinner seg blant de ti billigste på markedet. Avtalen tar utgangspunkt i en representativ liste og sammenligner priser fra aktuelle konkurrenter.
Det bør også nevnes at NorgesEnergi har en svært god kundeservice. De har vunnet Norsk Kundebarometer syv ganger og kom på åttendeplass i 2019. Norsk Kundebarometer er forskningsprosjekt fra handelshøyskolen BI som måler lojalitet og kundetilfredshet blant norske forbrukere.
Fjordkraft: billig strøm til de tusen hjem
Fjordkraft leverer rimelig kraft i hele Norge. Dersom du skulle finne en leverandør som tilbyr billigere strøm enn dem, matcher de prisen med Prismatch-garantien sin. En av de mest populære avtalene heter Fjordkraft Spotpris. Du betaler en månedspris på 27 kr og et påslag på 5,49 øre/kWh.
Spot Web er også et godt alternativ fra Fjordkraft som er enda rimeligere enn Spotpris. Du slipper månedsavgiften og betaler et påslag på kun 1,99 øre/kWh. Det er imidlertid kun tillatt å betale regningene på nett, og du må derfor kunne benytte deg av AvtaleGiro eller eFaktura for å inngå avtalen.
Strømprisen i disse to avtalene er i stadig bevegelse og endres hver dag. Spotprisen endrer seg faktisk hver eneste time. Strømforbruket til alle med ny automatisk strømmåler registreres dessuten hver eneste time. Det betyr at du betaler det samme som det strømmen kostet når du brukte den.
Dersom du ønsker bedre oversikt over strømprisene enn det du får med spotprisavtaler, anbefales kraftavtalen Forutsigbar. Strømprisen er mer stabil over tid, og du blir varslet om endringer i god tid i forkant.
Hafslund Strøm: Et av markedets billigste spotprisavtaler
Hafslund Strøm er så trygge på prisene og tjenestene sine at de tilbyr en 100 % fornøydgaranti. Du får med andre ord pengene dine tilbake om du er misfornøyd med tjenesten. Kraftavtalen Strøm til Spotpris er for tiden en av de billigste spotprisavtalene på markedet.
Månedsavgiften er på 59,90 kr og påslaget ligger på 6,95 øre per kWh. Avtalen webSpot er enda rimeligere med en månedsavgift på knappe 29,90 kr, men du kan kun betale via internett og administrere kundeforholdet på nett.
Dersom du ønsker mer forutsigbarhet, kan du heller velge Direkte Variabel og webVariabel. Disse avtalene følger også markedsprisen, men holdes mer stabil over tid. Det varsles om endringer minst to uker i forkant.
Eidsiva Energi: gode på både pris og kundeservice
Dersom du vektlegger rimelige priser og god kundeservice, bør du vurdere å bytte til Eidsiva Energi. Dette selskapet ble kåret til Best i test på kundeservice i energibransjen under Kundeserviceprisen 2018.
Eidsiva er også et godt valg for deg som verdsetter bærekraftige løsninger. Selskapet har levert strøm fra fornybare kilder som vannkraft i over 100 år, og de tilbyr i tillegg solcelleanlegg for dem som ønsker å produsere egen kraft.
Eidsiva InnlandsSpot er en av de billigste avtalene deres. Det er en spotprisavtale dette også, og du får dessuten Prismatch-garanti. Dersom du finner en enda billigere avtale og får et bedre tilbud hos andre selskaper, kan Eidsiva matche prisen. Fastprisen er ellers på 49 kr og påslaget er på 6,75 øre/kWh.
Fast Vinterpris er et godt alternativ til deg som bruker mye penger på oppvarming om vinteren. Du får strøm til spotpris på sommerhalvåret, men på vinterstid bindes prisen til en gitt sum. Det anbefales å vurdere strømforbruket ditt nøye for å se om du kan spare penger ved å inngå denne avtalen.
Husk at nettleie kommer i tillegg
Nettleie kommer i tillegg til strømprisen og går til vedlikehold av kraftnettet. Du betaler nettleie til det selskapet som eier strømnettet der hvor du bor. I mange deler av landet kan du få strøm og nettleie samlet på samme faktura.
Dersom du plutselig synes at strømmen har blitt dyr, anbefales det å ta en ekstra titt på regningen. Nettleien har økt etter installasjon av nye automatiske strømmålere. Det kan være dette som forårsaker dyrere regninger enn tidligere, fremfor at strømprisen har økt.
Hvordan spare penger på strømmen
I tillegg til å velge deg ut en gunstig strømavtale, finnes det flere grep du kan ta for å få lavere strømregninger. Du kommer langt ved å ta kontroll over strømforbruket ditt. Det anbefales også å vurdere om du kan investere i et varmestyringssystem og varmepumpe for å spare penger på sikt.
Lukk gjerne døren til rom som ikke trenger den samme behagelige temperaturen som resten av huset, for eksempel soverom og gang. Du kan spare endel penger ved å ta kortere dusjer. En dusj på ca. ti minutter koster 7,50 kr. Dersom det bor flere personer i huset kan du spare endel penger i løpet av et år, særlig om du har ungdommer som elsker varme dusjer.
Du kan også spare omtrent 5 % av kostnadene for oppvarming ved å skru innetemperaturen ned med kun én grad. Det anbefales å holde temperaturen på rundt 19-22 °C for å både få et godt innemiljø og for å spare penger på oppvarming.
Ulike typer strømavtaler
Dersom du bor i en tett, liten leilighet og ikke bruker så mye penger på oppvarming, vil en spotprisavtale utvilsomt svare seg. På en annen side, dersom du bor i et eldre, trekkfullt hus som ikke er tilstrekkelig isolert, bør du vurdere om en fastprisavtale kan lønne seg i istedenfor.
En fastprisavtale kan sammenlignes med å binde renten på boliglånet, bare at du binder strømprisen i en gitt periode. Det anbefales å studere strømforbruket ditt på vinterstid for å sjekke om denne typen avtale kan svare seg for deg.
En variabel prisavtale er på mange måter lik en spotprisavtale, men den er noe dyrere. Du får til gjengjeld større forutsigbarhet, ettersom prisen låses i en gitt periode. Du får minst 14. dagers varsel ved prisendringer.
Hva bør jeg tenke på før jeg bytter avtale?
Det anbefales å sjekke opp i vilkår og betingelser før du bytter avtale, for eksempel bindingstid. Det pleier normalt sett ikke være bindingstid, så sant du ikke har fastprisavtaler eller andre avtaler som gir deg visse fordeler i bytte mot en bindingstid. Det skal uansett være mulig å si opp avtalen mot et oppsigelsesgebyr.
Du bør også være oppmerksom på at enkelte kraftavtaler krever at du inngår AvtaleGiro eller eFaktura. Vi har gitt et par eksempler på dette ovenfor. Dersom du ikke oppretter betaling over nett innen en viss tid, kan det være at selskapet flytter deg automatisk over til et annet abonnement.
Er det trygt å bytte kraftavtale?
Det er helt trygt å bytte strømavtale, ettersom du får en 14-dagers angrefrist når du inngår nye avtaler. Fristen utvides til ett år, dersom det nye selskapet ikke har informert deg om angreretten din.
Det nye selskapet tilbakefører deg automatisk til den gamle avtalen om du velger å avbryte. Det er vanlig å måtte fylle ut et angrerettskjema og sende det inn skriftlig, og det anbefales i tillegg å spørre selskapet om hvilke prosedyrer de har.
Leverandørene er pliktige til å varsle deg om prisendringer eller endring av andre avtalevilkår, for eksempel via SMS eller e-post. Viktige avtalevilkår som pris og bindingstid skal alltid opplyses om på en klar og tydelig måte i all markedsføring.
Hvordan bytte kraftleverandør
Vi har valgt ut de mest aktuelle kandidatene for å gjøre det enkelt for deg å bytte avtale. Du velger simpelthen ut den som passer best for deg ved å følge linkene i tabellen ovenfor. Du tas deretter med videre til et kort skjema som du kan fylle ut og sende inn på nett.
Det nye strømselskapet ditt tar seg av resten av prosessen og sier opp den gamle avtalen på dine vegne. Du trenger derfor ikke å bekymre deg for mye ekstraarbeid og styr med papirer. Størstedelen av jobben er gjort bare ved å velge den nye avtalen din.
Du trenger derfor ikke å foreta deg stort mer, så sant du ikke har bindingstid på den gamle avtalen din. Det eneste du egentlig trenger å gjøre er å feire at du har tatt et viktig grep for økonomien din ved å sikre deg en rimelig og god strømavtale.