Dette er de største strømslukerne i hjemmet: kutt strømregningen

Det blir betydelig mye enklere å kutte strømregningen når du vet hva som sluker mest strøm utav alle dingsene dine og det elektriske utstyret ditt. Det vil så klart være individuelle forskjeller, men det er allikevel noen verstinger som går igjen i de aller fleste målingene.Her ser vi nærmere på hvordan du kan redusere strømforbruket ditt og potensielt spare en god del penger i løpet av året.

Vi bruker mest strøm på oppvarming

Det er helt klart oppvarming som koster mest når det kommer til strøm, ifølge strømleverandøren Fortum. Oppvarming kan utgjøre så mye som 60-65 % av det totale forbruket. Deretter kommer varmtvannsberederen som utgjør ca. 15 %.

Belysning kommer på plass nummer tre med ca. 11 % eller mer, særlig om vi har mange små lamper som står på rundt omkring i huset. Nedover på listen kommer elektrisk utstyr som kontinuerlig bruker strøm. Det inkluderer kjøleskap, komfyr og lignende.

Mange av oss bekymrer oss for belysning og varmtvann i dusjen når det kommer tilstrømforbruk. Du kan imidlertid kutte strømregningen betydelig ved å fokusere på nettopp disse hvitevarene og annet utstyr som alltid er påskrudd

Slik kutter du strømforbruket

Ta en kjapp beregning over hvor mye elektrisk utstyr dere bruker i hjemmet samtidig. Kanskje sitter barna og ser på TV eller spiller Playstation, mens partneren din står på kjøkkenet og bruker komfyren. Varmepumpen står på fullt, vaskemaskin og tørketrommel er i full gang og mobilen din lader seg.

Til sammen utgjør dette et stort energiforbruk. Å bytte til varmepumpe og etterisolere hus kan spare deg betydelig med penger, og du bør så absolutt vurdere dette på sikt. Hvis det ikke er aktuelt for øyeblikket finnes det heldigvis noen små, men effektive grep som du kan ta for å redusere regningen allerede i dag:

  • Senk innetemperaturen: Du sparer ca. 5 % av energien som går til oppvarming for hver grad du reduserer.
  • Heng klær opp til tørk og fyll vaskemaskinen helt opp
  • Ikke bruk mer vann enn nødvendig for å koke opp mat
  • Skru av elektrisk utstyr istedenfor å la det stå i standby-modus

Dette er små tiltak, men på sikt kan de utgjøre en forskjell. Vi anbefaler at du bruker noen dager på å evaluere vanene dine, sjekke hvilket utstyr som alltid står på og hvilke duppeditter som er mest i bruk. Deretter kan du bruke kunnskapen til å legge en plan for hvordan spare strøm i hjemmet ditt.

Thermostat, Home Energy Saving

Bytt strømleverandør for å spare penger

Sist, men ikke minst, så kan du spare mange tusenlapper i året ved å bytte strømavtale. Det finnes hundrevis av valgmuligheter her i Norge, og derfor anbefaler vi å bruke tjenester som sammenligner strømpriser for deg. Du velger simpelthen bare den avtalen i tabellen som passer best for deg og fyller ut noen detaljer på nett. Den nye strømleverandøren din utfører alt papirarbeidet med å si opp den gamle leverandøren på dine vegne.

BI norwegian business school ad