Vi gjør det enkelt for deg å finne billig strøm, takket være vår utfyllende liste over Norges beste strømleverandører. Her går vi nøye gjennom viktige kriterier for å velge riktig strømleverandør og strømavtale, slik at du enkelt kan bytte ved hjelp av listen vår.
Det lønner seg å bytte strømleverandør og se etter nye avtaler ved jevne mellomrom, ettersom de ulike selskapene konkurrerer seg imellom om å få nettopp deg som kunde. Vi gir deg full oversikt over aktuelle og rimelige strømleverandører her i vår oppdaterte liste:
Trinn for trinn: Finn frem til populære strømleverandører i Norge
Trinn 1: Du har mange strømleverandører å velge blant her i Norge, og du finner mange av de mest populære aktørene som Hafslund Strøm, Fjordkraft og NorgesEnergi i listen vår. Vi anbefaler at du tar hensyn til hvilken type strømavtale som er best for deg før du sammenligner strømpriser.
Trinn 2: Deretter bør du sjekke vilkår og betingelser for de ulike avtalene, samt eventuelle andre gebyrer som månedsavgifter. Vi oppfordrer deg til å bruke tabellen ovenfor for å finne billige strømleverandører. Når du har funnet et strømselskap med strømpriser som du er fornøyd med, går det kjapt å bytte på nett.
Trinn 3: Du finner simpelthen ut et skjema online for å bytte strømleverandør, og deretter tar den nye leverandøren seg av alt papirarbeidet med å bytte strømavtale. Du trenger bare å gi deg selv en klapp på skulderen og fryde deg over lave strømpriser i tiden som kommer.
Sammenlign strømpriser: Norges beste strømleverandører
Det er flere ting du bør ta hensyn til når du skal velge ny strøm leverandør. Ikke bare bør det være en kraftleverandør som tilbyr lave strømpriser, men du bør ha en strømavtale som matcher dine behov. Det finnes tre forskjellige typer strømavtaler, og de har alle både fordeler og ulemper.
Spotprisavtale: blant de billigste på markedet i Norge
Spotprisavtaler har vært Norges billigste de siste årene, dersom du regner ut gjennomsnittsprisen i løpet av et kalenderår. Spotprisavtaler følger prisen på strømbørsen, og den kan derfor variere betydelig i løpet av året. Det er vanlig at strømmen er billig om sommeren og høyere om vinteren.
Dersom du tåler prissvingningene og ikke har noe imot å betale mer om vinteren, er dette et godt alternativ for deg. I løpet av året kommer du til å betale mindre enn om du velger andre typer avtaler. Du finner mange strømleverandører som tilbyr disse avtalene, ettersom de er så populære.
Enkelte selskaper tilbyr deg mulighet til å sette et “tak” på utgiftene, det vil si at du kjøper en slags forsikring om at du aldri betaler mer enn en viss sum om vinteren. Dette kan være gunstig for deg som varmer opp ved hjelp av elektrisitet.
Strømavtale med fast månedlig pris: Velg fastprisavtaler for god oversikt
Fastprisavtaler er et godt valg for deg som ønsker å betale samme sum hver måned, uavhengig av strømprisen på børsen. Denne typen avtale er mer kostbar enn de fleste spotprisavtaler, samtidig som du alltid vet hvor mye du må sette til side til strømregningen.
En fastprisavtale kan være et smart valg for deg som bor i en eldre, trekkfull bolig og bruker mye strøm om vinteren. Forbrukere som bor i godt isolerte boliger bør heller vurdere å inngå en spotprisavtale eller variabel fastprisavtale. Ta et overblikk over hvor stort strømforbruk du faktisk har om vinteren, dersom du er usikker på hvilken avtale som er best for deg.
Variabel fastpris: Rimelig strøm, god oversikt
Variabel fastpris er en slags blanding av de to første strømavtalene. Prisen følger svingningene på strømbørsen, samtidig som prisendringer blir varslet minst to uker i forkant. Det gjør at du kan bytte og finne nye avtaler om du synes at den kommende prisøkningen blir for høy.
Strømleverandører pleier som regel ikke å ha bindingstid på strømavtaler som dette, men du bør alltid sjekke vilkår og betingelser nøye før du inngår en avtale. Denne typen avtale er ganske populær, og du finner derfor mange aktuelle kandidater i listen vår over strømleverandører.
Miljøvennlig strøm: grønne avtaler
Enkelte forbrukere vektlegger bærekraft og miljøvennlig produksjon høyest. Det beste alternativet vil da være å inngå strømavtaler hvor all strømmen kommer utelukkende fra fornybare kilder. Det finnes også gode alternativer for deg som har solpanel på taket, hvor du for eksempel kan selge overskuddsenergi til strømselskapet for å tjene litt penger.
Hvordan strømbørsen virker inn på de ulike avtalene
Strømselskapene kjøper strømmen på en såkalt strømbørs (NordPool) før de selger strømmen videre til deg. Strømprisen på børsen varierer fra time til time. Strømselskapene legger deretter på et påslag før de selger strømmen videre til deg. Hvor høyt påslaget er, kommer an på hvilken type avtale du velger.
Hvilke kostnader må du regne med?
Du betaler for strømmen, pluss et påslag. I tillegg er det mange som legger på en månedlig avgift. Det kan også tilkomme andre gebyrer. Det koster for eksempel mer å få strømregningen på papir enn elektronisk. Enkelte selskap tilbyr svært fordelaktige avtaler for alle som ønsker et elektronisk kundeforhold.
Det er viktig å merke seg at det er nå vanlig at nettleien kommer på samme regning som strømforbruk. Dette kalles for gjennomfakturering. Dersom du har oppdaget et plutselig hopp i strømprisen, så kan dette være årsaken. Mange synes at dette gjør det enda enklere å bytte strømleverandør, samtidig som du slipper å måtte forholde deg til mange ulike fakturaer.
Nettleien går alltid til en nettleverandør av strøm, og leien skal dekke blant annet vedlikehold av strømnett. Du betaler med andre ord for at nettleverandøren skal levere strømmen til deg, selv om du kjøper strøm av et helt annet selskap.
Konklusjon: Bytt strømleverandør ved å bruke tabellen vår
Nå som du har funnet ut hvilken type avtale som passer best for deg er tiden inne for å bestemme seg for strømleverandør. Det finnes titalls av valgmuligheter, men det er bare positivt for deg. Jo flere selskaper i Norge, desto større blir konkurransen om å vinne forbrukernes gunst.
Vi har tatt oss av alt arbeidet med å samle inn priser og sammenligne de ulike selskapene. Det eneste du trenger å gjøre er å ta en titt på listen vår, samt vurdere hvor gunstig betingelsene til de forskjellige leverandørene egentlig er. Når du er fornøyd, følg lenken i tabellen for å komme til nettsiden til ønsket strømleverandør og fyll ut et kort skjema – nå er du i mål og jobben er utført!